Welke vloeistof gebruikt u?

Er zijn tal van vloeistoffen verkrijgbaar bij de groothandel. Iedere vloeistof heeft een andere samenstelling.

Het is dus logisch dat niet iedere vloeistof geschikt is voor je apparaat. Wanneer je de verkeerde vloeistof gebruikt, kan dit leiden tot slechte spaarfunctie, of ernstige schade aan de machine.

Fabrikanten van pedicure-apparaten hebben hun machine ontworpen vanuit een bepaalde overtuiging. Hier is dus rekening gehouden met 1 bepaalde soort vloeistof. De meeste fabrikanten geven duidelijk aan in hun gebruikershandleiding welke vloeistof het meest geschikt is.

De basis voor iedere sprayvloeistof is gedemineraliseerd water.

Gedemineraliseerd Water

Gedemineraliseerd water, of korter demiwater, is water waaruit alle zouten die in leidingwater aanwezig zijn, verwijderd zijn.

Omdat destillatie een tijdrovend en energieverslindend proces is, wordt door pedicures vooral enkelvoudig gedemineraliseerd water gebruikt. Dit water wordt bereid door water dat nog wel ionen bevat over een ionenwisselaar-mengbed te leiden. Hierbij worden alle kationen en anionen verwijderd.

Een nadeel van gedemineraliseerd water is dat zich in de ionenwisselaar algengroei kan voordoen bij niet continu gebruik. U dient zich dus te realiseren dat gedemineraliseerd water niet steriel is.

Algengroei in een reservoir met gedemineraliseerd water

Het water dat het meest geschikt is voor een pedicure-apparaat heeft een geleidbaarheid (vervuiling) tussen de 5 en 8 Micro Siemens. Deze is verkrijgbaar bij uw groothandel. Gebruik nooit gedemineraliseerd water uit de supermarkt o.i.d. Omdat dit water lang niet zo gezuiverd is dan het water van uw groothandel.

Sprayvloeistof

Sprayvloeistof is in de basis gedemineraliseerd water met een toevoeging van alcohol. Hierdoor word het water “dunner” en levert het een mooiere nevel op.

Naast de mooiere nevel wordt het te bewerken oppervlak gedesinfecteerd.

Deze vloeistof is speciaal ontwikkeld voor het gebruik met dentale handstukken, zoals NSK, W&A, Bien Air enz.

Sprayvloeistof met een geurtje

Naast de neutrale sprayvloeistof zijn er sprayvloeistoffen op de markt met een geurtje. Als basis gebruikt men hiervoor neutrale sprayvloeistof. Hier wordt een etherische olie aan toegevoegd.

Behalve een mooiere nevel, verspreid deze vloeistof dus ook nog een aangename geur.

Het nadeel van deze vloeistof is wel dat de geurmoleculen zich kunnen gaan binden (aan elkaar klitten) waardoor er verstoppingen in het spraysysteem kunnen ontstaan.

Sprayvloeistoffen met een geurtje zijn daarom enkel geschikt voor apparaten met een externe spray. Denk hierbij aan orthofex of podomonium.

Handstuk met externe spray


WhatsApp chat