Freselijk belangrijk!

Frezen, ofwel het wapenarsenaal van de pedicure, zijn er in verschillende soorten en maten. De ontwikkeling van frezen staat dan ook niet stil.

Regelmatig komen er nieuwe frezen op de markt die het werk van de pedicure makkelijker en efficiënter moeten maken. De nieuwe frezen vinden dan ook gretig aftrek bij de pedicuregroothandel. 

In tegenstelling tot de ontwikkeling van de frezen, lijkt de ontwikkeling van de handstukken al jaren nagenoeg stil te liggen. En dat is nu precies waar de schoen wringt. 

Heeft u zich wel eens afgevraagd of al die nieuwe freesjes wel geschikt zijn voor uw machine? In de meeste gevallen is dit namelijk niet het geval. De meeste fabrikanten schrijven een maximale diameter van 6 of 7 millimeter voor (iso 060 of 070) in hun gebruikershandleiding. Voornamelijk bij nattechniek machines. Het is daarom raadzaam om de handleiding van uw machine te raadplegen alvorens u frezen gaat kopen.

Die maximale diameter heeft hoofdzakelijk te maken met de afstand van het spray-gaatje tot het hart van het steeltje van de frees.

Wanneer de frees de maximale diameter overschrijd, zal het merendeel van de sprayvloeistof tegen de achterzijde van de frees spuiten en direct tegen het handstuk terugkaatsen. Zo komt dus een groot deel van de vloeistof uiteindelijk in het handstuk terecht, wat de nodige schade kan veroorzaken aan het handstuk.

Bij niet-deelbare handstukken is het gebruik van de verkeerde frezen een bron van veel problemen: Lagers gaan op den duur roesten en het motortje in het handstuk krijgt steeds meer moeite om het geheel rond te laten draaien. Het handstuk wordt dan snel warm en/of maakt veel lawaai. Tot de dag komt dat het handstuk helemaal niet meer draait.

Bij deelbare handstukken worden deze problemen (deels) voorkomen door het (juiste)gebruik van de zogenaamde clean-spray. Door het dagelijks toepassen van deze reinigingsspray wordt de sprayvloeistof die in het handstuk terecht gekomen, verdreven. Wilt u meer informatie over het gebruik van de clean-spray? lees dan hier verder…

Naast de diameter is het ook nog eens belangrijk om te weten dat iedere frees een maximaal toerental heeft. Dit wil zeggen: het maximaal toegestane aantal omwentelingen per minuut (RPM= Rotaties Per Minuut) . De fabrikant van de frezen heeft bij de berekening van de maximale RPM rekening gehouden met het gewicht en de lengte van de frees. Meestal is dit maximale toerental af te lezen op een sticker die de fabrikant op het originele doosje heeft geplakt. In veel gevallen worden deze doosjes niet bewaard door de gebruiker of de pedicuregroothandel. Een vuistregel is: Hoe dikker de frees-kop, des te lager het toerental. 

In de onderstaande diagrammen staan de aanbevolen snelheden van de verschillende type frezen heel goed af te lezen. Dat wil zeggen: de snelheid waarop de frees het beste zijn werk doet.

Bron: Catalogus Busch frezen

Wat ook meteen opvalt aan bovenstaande diagrammen is dat enkel voor de hele kleine hybride- en diamantfrezen (kleiner dan Iso 042) een snelheid boven de 30.000 toeren wordt aanbevolen. 

Frezen zijn vaak een kostbare aanschaf. Dat komt hoofdzakelijk doordat de fabrikant dure gereedschappen en materialen gebruikt om de frezen te maken. Alleen zo kan een goede kwaliteit worden gegarandeerd. Toch zijn er frezen op de markt die er op het eerste gezicht hetzelfde uit zien als de dure kwaliteitsfrezen, voor een fractie van de prijs. Deze zijn meestal afkomstig van ome Ali (expres) uit China. Om de prijs laag te kunnen houden worden voor deze frezen goedkope materialen gebruikt. Het is dan ook logisch dat de kwaliteit vaak te wensen overlaat. Het komt zelfs voor dat bij deze frezen het steeltje dunner is dan 2.35 millimeter (standaard voor frezen). Hierdoor kunnen de frezen loskomen uit het handstuk, met alle gevolgen van dien. Het is daarom niet raadzaam om goedkope frezen te gebruiken, al is de prijs nog zo aantrekkelijk.

Ondervind u inmiddels al dat uw handstuk meer lawaai maakt, of warm wordt, wacht dan niet totdat uw handstuk niet meer draait. Maar neem zo snel mogelijk contact op met uw monteur/leverancier. U kunt uiteraard ook met mij contact opnemen. Voor meer informatie over het onderhoud van uw pedicuremotor klikt u hier.

WhatsApp chat